Що плануєте на новорічний стіл? Банальні салати з майонезом та запечену курку? Нецікаво. Модні страви із претензією? Недешево. Кулінарна експертка «ГРОМАДИ Схід» підготувала для вас новорічне меню, яке складається з оригінальних і вишуканих страв, але обійдеться не за всі гроші світу. Дві закуски, два салати, м’ясна страва з овочевим гарніром та десерт коштуватимуть максимум 820 гривень. А якщо ви вже маєте якісь інгредієнти вдома – то ще дешевше.
КОШТОРИС СВЯТКОВОЇ ВЕЧЕРІ НА 4 ОСОБИ*
*ціни вказані середні для нашого регіону
- Гриби печериці (16 шт.) – 30 грн.
- Цибуля ріпчаста жовта (1 шт.) – 1 грн., червона (2 шт.) – 4 грн.
- Мариновані огірки (2 шт.) – 5 грн.
- Сир твердий (110 г.) – 30 грн.
- Куряче філе (200 г.) – 18 грн.
- Кунжут (4 г.) – 1 грн.
- Соєвий соус (6 ст. л.) – 10 грн.
- Часник (2 зубчики) – 2 грн.
- Олія оливкова (4 ст. л.) – 15 грн.
- Олія соняшникова рафінована (2 ст. л.) – 2 грн.
- Цукор (650 г.) – 17 грн.
- Оцет яблучний (2,5 ст. л.) – 2 грн.
- Яйця (14 шт.) – 50 грн.
- Яблука (7 шт.) – 18 грн.
- Вершки 33% (300 г) – 60 грн.
- Вершкове масло (230 г) – 64 грн.
- Бородинський хліб (1 буханець) – 15 грн.
- Лимони (7 шт.) – 30 грн.
- Перець чорний (5 г) – 2 грн.
- Квасоля консервована (1/2 банки) – 15 грн.
- Крабові палички (100 г) – 14 грн.
- Капуста білокачанна (250 г) – 3 грн.
- Морква (1 шт.) – 2,5 грн.
- Апельсини (3 шт.) – 16 грн.
- Качка ціла свіжа – 250 грн.
- Пиво світле (0,5 л) – 20 грн.
- Огірок свіжий (2 шт.) – 12 грн.
- Цвітна капуста (0,5 кг) – 15 грн.
- Молоко (350 мл) – 11 грн.
- Борошно (330 г) – 5 грн.
- Листя салату (2 шт.) – 1 грн.
- Йогурт густий білий (2 ст. л.) – 3 грн.
- Сметана (1,5 ст. л.) – 3 грн.
- Кріп (великий пучок) – 10 грн.
- Зелена цибуля (декілька гілочок) – 2 грн.
- Петрушка (декілька гілочок) – 2 грн.
- Філе оселедця (2 шт.) – 35 грн.
- Гірчиця (1 ч. л.) – 1 грн.
- Гірчиця зернова (1ч. л.) – 1 грн.
- Качина ( або куряча) печінка (120 г) – 8 грн.
- Цукрова пудра (120 г) – 14 грн.
- Ваніль – 1 грн.
_________
Загальна сума: 820 грн.
ГРИБНІ МІНІ-БУРГЕРИ
Для 8 порцій першої закуски потрібні тільки капелюшки від великих за розміром печериць. Ніжки ж можна заморозити, аби вже 1 січня приготувати з них, наприклад, свіжу грибну юшку.
Що потрібно:
- капелюшки печериць – 16 шт.
- цибуля ріпчаста – 1 шт.
- маринований огірок – 1 шт.
- сир твердий – 40 г
- куряча грудка – 200 г
- кунжут – 4 г
- соєвий соус – 6 ст. л.
- часник – 2 зубчики
- олія соняшникова – 4 ст. л.
- цукор – 4 ч. л.
- оцет яблучний – 2 ст. л.
- листя салату – 2 шт.
Для соусу тартар:
- йогурт густий – 2 ст. л.
- маринований огірок – 1 шт.
- кріп подрібнений – 2 ст. л.
- сіль за смаком.
Як готувати:
- Для маринаду перетерти часник, змішати його із соєвим соусом та олією. На 30 хвилин однією столовою ложкою суміші замаринувати куряче філе, в решті маринаду – почищені капелюшки печериць.
- Цибулю порізати тонкими кільцями і також замаринувати – в суміші оцту, цукру, солі та 50 мл окропу.
- Тонкими кружальцями порізати огірок, на 8 тонких шматочків – сир.
- Для приготування легкого соусу тартар змішати зелень кропу, дрібно порізаний огірок та білий йогурт, посолити та поперчити за смаком, додати дрібку цукру та дати настоятися 10-15 хвилин.
- Печериці змащуємо олією, половину з них присипаємо кунжутом, запікаємо при 200℃ 10-12 хвилин.
- Куряче філе обсмажуємо на сухій пательні до готовності та нарізаємо тонкими смужками.
- Збираємо бургери: на грибну основу викладаємо по черзі шматочок салатного листа, філе, трішечки соусу тартар, сир, пару шматочків огірка, кільця цибулі, знову шматочок листа салату та накриваємо все грибною кришечкою з кунжутом. Аби бургер тримав форму, можна скріпити його дерев’яною шпажкою.
ТАРТАР З ОСЕЛЕДЦЯ ТА АПЕЛЬСИНА НА ГРІНКАХ
Другу закуску приготуємо за рецептом Ектора Хіменес-Браво. В її основі – звичний оселедець, проте форма та спосіб подачі – нестандартні та вишукані.
Що потрібно:
- філе оселедця – 2 шт.
- яйце – 1 шт.
- яблуко кисле – 0,5 шт.
- червона цибуля – 25 г
- вершкове масло – 50 г
- бородинський хліб – половинка буханця
- лимонний сік – 1 ч. л.
- чорний мелений перець – 3 г
- гірчиця – 1 ч. л.
- апельсин – 0,5 шт.
Як готувати:
- Філе оселедця, зварене круто яйце, цибулю та яблуко (без шкірки та кісточок) нарізаємо дрібними кубиками, додаємо гірчицю, лимонний сік та подрібнену м’якоть четвертинки апельсина.
- Вмішуємо м’яке масло. Додаємо сіль і перець за смаком та ставимо суміш в холодильник на 30 хвилин.
- З апельсина, що залишився, робимо чипси. Нарізаємо апельсин тоненькими слайсами і запікаємо на пергаментному папері у духовці, розігрітій до 120℃, 13-15 хвилин.
- Підсушуємо шматочки чорного хліба з обох боків на сухій пательні або у духовці. З готового тартару формуємо половинки кульок та викладаємо їх на грінки. Кожну кульку прикрашаємо чипсами з апельсина та гілочкою кропу.
САЛАТ З КАЧИНОЮ ПЕЧІНКОЮ
Як основну страву ми пропонуємо приготувати запечену у пиві качку, тож і печінка стане в нагоді. А якщо будете купувати вже патрану тушку, то можна докупити штучок п’ять печінок курячих – стільки для салату вистачить.
Що потрібно:
- качина або куряча печінка – 120 г
- свіжий огірок – 2 шт.
- яблука кисло-солодкі – 2 шт.
- зелена цибуля – 2 стеблини
- зелень кропу – 2-3 стеблини
- яблучний оцет – 0,5 ч. л.
- сіль – 3 дрібки
- перець чорний мелений – дрібка
- олія оливкова – 2 ст. л. (одна для смаження, одна – в салат).
Як готувати:
- Вимити та підсушити паперовим рушником печінку. Підсмажити з одного боку на добре розігрітій пательні із 1 столовою ложкою оливкової олії протягом 2 хвилин до рум’яної скоринки.
- Акуратно перегорнути шматочки на інший бік, накрити кришкою та протушкувати на слабкому вогні протягом 4-5 хвилин. Трішки підсолити печінку.
- Огірки нарізати півкільцями. Очищені від шкірки та серцевин яблука порізати скибочками. Збризнути яблука лимонним соком або яблучним оцтом, аби не потемніли.
- Дрібно порізати зелень.
- З’єднати огірки, яблука, зелень. Посолити, поперчити, додати ложку оливкової олії, все добре перемішати.
- На соковиту фруктово-овочеву подушку викласти шматочки теплої підсмаженої печінки. Відразу подавати до столу.
САЛАТ ОВОЧЕВИЙ З КРАБОВИМИ ПАЛИЧКАМИ
Нове і незвичайне поєднання простих продуктів: тут не буде майонезу та яєць, а замість консервованої кукурудзи додамо квасолю.
Що потрібно:
- квасоля консервована – 1/2 банки
- крабові палички – 100 г
- капуста білокачанна – 250 г
- морква варена – 1 шт.
- цибуля ріпчаста – 1/2 шт.
- петрушка – за смаком
- оливкова олія – 2 ст. л.
- гірчиця зернова – 1 ч. л.
- сіль за смаком.
Як готувати:
- Заздалегідь зварити моркву. Капусту нашаткувати тонко, посолити і злегка перетерти.
- Нарізати моркву і крабові палички кубиками, викласти до капусти. Додати квасолю і дрібно пошатковану ріпчасту цибулю.
- Приготувати заправку: змішати масло і гірчицю. Перемішати салат, посолити і заправити. Для подачі прикрасити гілочками петрушки.
КАЧКА, ЗАПЕЧЕНА У ПИВІ
Це також небанальний погляд на звичну страву. Пиво потрібно, аби під час термообробки воно віддало їжі свої неповторні хмільно-карамельні нотки. Алкоголь зрештою випаровується, а страва насичується унікальним смаком.
Що потрібно:
- качка ціла свіжа – 1 шт.
- пиво світле – 0,5 л
- апельсини – 2 шт.
- яблука – 4 шт.
- приправи за смаком.
Як готувати:
- Ставимо духовку на розігрів і готуємо качку – розбираємо, миємо й обсушуємо, натираємо приправами всередині і зовні.
- Ріжемо яблука великими скибками, прибравши серцевину. Апельсини так і залишаться цілими, принаймні ті, що підуть всередину качки.
- Качку начиняємо. Спочатку вкладаємо всередину цілі апельсини, потім заповнюємо проміжки шматочками яблук. Укладаємо тушку черевцем вниз (зашивати нічого не треба) у глибокий посуд для запікання з кришкою. Навколо качки теж можна розташувати яблучні скибочки.
- Виливаємо у посуд пиво. Бажано, щоб качка була повністю занурена в рідину. Якщо посуд не дозволяє, то нічого страшного – наливаємо просто доверху.
- Духовка до цього часу має нагрітися до 160℃. Ставимо качку, накриваємо кришкою і витримуємо при цій температурі 45 хвилин. Якщо пиво буде вести себе агресивно, можна трохи відкрити кришку.
- Збільшуємо температуру духовки до 200 ℃ та залишаємо в ній качку ще на пів години. Цей розрахунок часу зроблений для середніх розмірів тушки, десь на 1,5 кг. Якщо качка важче, то треба додати ще близько пів години.
- Настав час утворення рум’яної скоринки. Знімаємо кришку і витримуємо качку 7 хвилин спинкою догори та 7 хвилин черевцем вгору. Можна присипати як спинку, так і грудку качечки паприкою – «засмага» стане яскравішою.
- Для подачі на стіл прикрасити страву часточками апельсина або лимона та свіжою зеленню.
ЦВІТНА КАПУСТА ПІД СОУСОМ БЕШАМЕЛЬ
Замість звичної картоплі – легкий та пухкий гарнір з цвітної капусти. Вона наразі продається екзотичних кольорів: яскраво-жовта, помаранчева ба навіть чорна, це додасть вашому столу ще більшої оригінальності.
Що потрібно:
- цвітна капуста – 500 г
- молоко – 350 мл
- масло вершкове – 30 г
- борошно – 30 г
- твердий сир – 70 г
- сметана або майонез – 1,5 ст. л.
- лимон – 40 г
- кріп – 1 пучок
- часник – 1-2 зубчики
- сіль за смаком
- орегано – за бажанням.
Як готувати:
- Розбираємо цвітну капусту на суцвіття. Попередньо її треба відварити. У 2 літри окропу опускаємо шматочок лимону та декілька стеблин кропу (низ пучка без зелені). Воду солимо, і аж тоді додаємо подрібнену на суцвіття капусту. Варимо їх 4 хвилини та викладаємо на деко, вкрите пергаментом. За бажанням можна притрусити орегано.
- В окремій посудині на повільному вогні розтоплюємо вершкове масло та додаємо до нього просіяне борошно. Швидко перемішуємо до утворення густих грудочок.
- Додаємо молоко, постійно помішуючи вінчиком, щоб розбити всі грудочки. Соус має бути рівномірним, з консистенцією густої сметани.
- Кожне суцвіття щедро поливаємо соусом.
- Натертий сир змішуємо із сметаною чи майонезом та подрібненим часником. Сирну суміш викладаємо зверху на капусту, политу соусом.
- Страву випікаємо в духовці при температурі 220℃ 10-15 хвилин.
ЛИМОННИЙ ТАРТ
І знову Ектор Хіменес-Браво – з рецептом лимонного тарта. Тарт – це типовий для французької кухні відкритий пиріг, який в поєднанні з невагомою італійською меренгою стане справжньою прикрасою столу та ідеальним довершенням святкової вечері. Звісно, з ним треба буде повозитися, проте результат того вартий!
Що потрібно для тіста:
- борошно – 300 г
- вершкове масло – 150 г
- сіль – 0,5 ч. л.
- яєчні жовтки – 3 шт.
- цукрова пудра – 120 г
- лимон – половинка
- ванілін чи ванільний цукор – за смаком.
Для лимонної начинки:
- цукор – 390 г
- вершки (жирність 33%) – 300 г
- яйця – 9 шт.
- яєчний жовток – 1 шт.
- лимони – 5 шт.
Для меренги:
- цукор – 180 г
- вода – 60 г
- яєчні білки – 3 шт.
Як готувати:
- Змішати борошно, масло і сіль до консистенції пухкого піску. Розтерти жовтки із цукровою пудрою, додавши ваніль та цедру лимона.
- Помішуючи, влити яєчну масу в борошняну суміш і замісити еластичне тісто.
- Загорнути його у харчову плівку та залишити у холодильнику на 1 годину. Охолоджене тісто розкачати завтовшки 2 мм і поставити в холодильник ще на 30 хвилин.
- Потім викласти тісто у круглу форму, сформувати високі бортики. Наколоти його виделкою та накрити пергаментним папером, на який викласти кулінарний вантаж або ж сухі боби (горох, квасолю) як прес. Випікати при температурі 190℃ протягом 20 хвилин. Потім прибрати прес та допекти ще хвилин 5-7.
- Готуємо лимонну начинку: цукор, вершки, яйця, жовток, сік і цедру лимонів змішати та поставити на водяну баню. Нагріти масу до 60℃ та пропустити через дрібне сито.
- Залити начинкою теплу пісочну основу та випікати ще 40 хвилин при температурі 120℃.
- Готуємо меренгу: зварити сироп з води та цукру. Збити білки до легкої піни, влити у сироп і продовжувати збивати до повного охолодження.
- Готовому тарту дати охолонути та викласти на таріль. За допомогою кондитерського мішка (годиться і просто цупкий поліетиленовий пакет із відрізаним кінчиком) прикрасити кульками меренги.
А як все приготуєте та з’їсте, пишіть нам, чи все сподобалося. З побажаннями щастя у Новому році,
Юлія ЧЕБРЕЦЬ/Громада Схід №20(53) 2021