Громада Схід
Колл-центр, Марiуполь:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
Колл-центр, Краматорськ:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
23.06.2021

Ми розповідали багато історій про створення бізнесу за допомогою грантових коштів. А ця – про власну справу власним коштом. Та про те, як здобуті знання також можуть стати капіталом.

З БЛАГОДІЙНИКІВ – У БІЗНЕСМЕНИ

Історія починається з того, що директор Благодійного фонду «Карітас Краматорськ» отець Василь Іванюк поїхав з родиною до Львівщини і у селі Солонці Пустомитівського району потрапив на ферму «Західний равлик». Надихнувся цікавою екскурсією і вже у Краматорську розповів колегам про те, що для всіх охочих дізнатися більше про равликову справу на фермі проводять відповідне навчання. Далі четверо працівників краматорського «Карітасу» з’їздили до «Західного равлика» познайомитися із організацією виробництва. І тоді народився «Східний равлик».

Офіційно підприємство зареєстрували у березні цього року. Перші виробничі експерименти проводили на ділянці одного з працівників «Карітасу». Згодом купили приміщення, яке наразі ремонтують, а також створили відкритий вольєр для равликів. 

Де брали стартовий капітал? Складали докупи власні заощадження. Внески робили порівну, аби всі четверо вкладників були рівноправними партнерами. Власні гроші засновники вкладають у розвиток справи і досі, жодних грантових коштів не отримували і не отримують.

Сама по собі робота у структурі «Карітас Краматорськ» дала майбутнім підприємцям багато корисних знань, адже тут постійно проводяться різноманітні тренінги, в тому числі і бізнесові.

– Ми більше ніде не навчалися, а завдяки «Карітасу» та здобутим бізнес-знанням не побоялися спробувати, – розповідає директорка ТОВ «Агрофірма «Східний равлик» Ірина Яблінська. – Я і далі продовжую навчатися, постійно знаходимо якісь різні курси, тренінги, зараз їх багато в інтернеті, абсолютно безоплатних. Можна підписатися на сторінку «Карітас Краматорськ», також переглядати сайти «Громадський Простір» і «ГУРТ» – там є багато посилань на безоплатне навчання саме по бізнесу. І тренери потім допомагають створити бізнес-план, вказують на помилки, підтримують потім зв’язок із учнями, слідкують за їхніми досягненнями.

Наприкінці червня заплановано офіційне відкриття «Східного равлика», наразі завершується підготовка до нього. У планах – створення цікавого туристичного комплексу для всіх охочих.

– Прибутку ще не маємо взагалі, бо ми ж ще не відкрилися, нічого не продавали, екскурсій не робили. Зробимо офіційне відкриття, потім вже будемо запрошувати гостей. Плануємо розповідати про увесь цикл, від маленьких ікринок до того, як ці ікринки перетворюються на дорослих равликів та знов відтворюються. Як почнемо щось заробляти, будемо вкладати далі, щоби мати якийсь розвиток, – каже директорка. 

За її словами, на даний момент четверо засновників підприємства виконують всю роботу самотужки. Але із початком екскурсій роботи збільшиться, тож будуть пропонувати офіційне працевлаштування місцевим жителям. 

РАВЛИКИ ТА З ЧИМ ЇХ ЇДЯТЬ

Процес вирощування равликів кропіткий і вимагає точних розрахунків. Частина равликів йде на переробку – приготування напівфабрикатів, частина відкладає яйця, частина заморожується до стану анабіозу, аби весною знов розпочався процес відкладання яєць. 

– Пропонуватимемо вже готових равликів, заморожених у різних соусах та маринадах, – розповідає Ірина. – Фасуємо напівфабрикати на спеціальні тарілочки по 12 равликів. Потім людина вдома, при температурі 200 градусів у духовці розігріває їх протягом 5-7 хвилин. Коли вже соус починає закипати, то страва готова. Рецепти соусів, технологія приготування – це все імпровізація. З нами в «Західному равлику» поділилися декількома рецептами, але ж поле для експериментів – безмежне. Ми знайшли вже для себе три соуси, в яких маринуємо равликів. Плануємо надалі не зупинятися, а робити ще якісь нові смачні страви, щоб ними смакували наші гості, коли ми відкриємося. Будемо також готувати ікру – вона серед гурманів вважається справжнім делікатесом, а зараз саме розпочався активний процес відкладання ікри, вже вилупилися перші равленята. 

Поговорили про смакові та корисні властивості равликів. За словами директорки підприємства, їхнє м’ясо – це джерело чистого білку, який до того ж дуже легко засвоюється людським організмом. Смак – специфічний і незвичайний, комусь нагадує курячу печінку, комусь – кроляче м’ясо. Треба пробувати! 

Також на підприємстві планують продавати равликів для косметичних цілей, якщо на це буде попит.

До слова, агрофірма «Східний равлик» співпрацює і з іншими представниками малого бізнесу, створеного власноруч «з нуля» – замовляє сирну продукцію для своїх страв у краматорській сироварні «Скажи Cheese». Її створила родина переселенців із Донецька. Але це вже зовсім інша історія…

Юлія ЧЕБРЕЦЬ/Громада Схід №11(44) 2021