Громада Схід
Колл-центр, Марiуполь:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
Колл-центр, Краматорськ:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
06.06.2020

На фото – село Кам’янка Красногорівської сільради Ясинуватського району. Тут отримали будматеріали від держави і почали самотужки ремонтувати свої будинки.

Коронакриза посунула у часі масштабний проєкт Донеччини з відновлення житла у селах, що межують з лінією бойових дій. Загалом близько  тисячі будинків, пошкоджених внаслідок обстрілів, відновлюватимуть силами Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС). 

Надзвичайники з різних областей країни мали приступити до ремонту осель ще 1 травня, але на заваді став карантин. Відтак активні роботи відтермінували. Натомість область забезпечує будматеріалами тих, хто спроможний самостійно ремонтувати своє пошкоджене житло. Відбудова триває у населених пунктах Ясинуватського, Бахмутського, Волноваського районів, також охоплені Мар’їнка, Красногорівка, Авдіївка. Станом на зараз відновлено 43 будинки. Ремонтують і дві школи – у Світлодарську та Миронівці. 

  • З резервного фонду Донецької ОДА були виділені кошти на будівельні матеріали, зараз вони постачаються на склади у населені пункти вздовж лінії розмежування. Відновлювальні роботи проводяться силами місцевого самоврядування та самими громадянами. Коли вдасться долучити бригади ДСНС, усе почне рухатися у рази швидше, – пояснив «ГРОМАДІ Схід» заступник директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи ОДА Павло  Челпих. 

У Кам’янці відновлення потребувало 14 житлових будинків. У дев’яти з них роботи вже проведені. До села привезли майже 1000 листів шиферу, і люди власноруч перекрили пошкоджені дахи. . 

Жителі двоповерхівки в селі Опитне Ясинуватського району також не стали очікувати підмоги і власноруч полагодили дах. Незабаром підрядна організація встановлюватиме вікна. 

За інформацією першого заступника голови Ясинуватської РДА Сергія Добряка, у районі ремонту потребують понад 400 будинків.

  • Ми визначаємося, звідки саме будемо починати, з Верхньоторецького чи Першотравневого. Плануємо відновлювальними роботами цьогоріч охопити більше сотні будинків в районі. Переважно це оселі незахищених категорій населення, будемо міняти вікна. Але потрібно зауважити, що конфлікт триває, і у подвір’я людей, на жаль, продовжують потрапляти снаряди, – прокоментував ситуацію пан Добряк.

Більш масштабні роботи в селах так званої «сірої зони» очікуються з послабленням карантину та запровадженням «режиму тиші». Тоді до робіт залучаться бригади ДСНС. За словами директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА Ігоря Бойка, у разі сприятливих епідемічних умов вони стануть до робіт вже 10 червня. Планується участь 150 співробітників ДСНС з інших областей, а також 50 рятувальників Донеччини. 

Тільки в Ясинуватському районі до робіт планують залучити сім бригад надзвичайників. Місцева влада вже подбала про їхнє житло, транспортування та організацію харчування. Крім того, райрада співфінансуватиме виготовлення та встановлення 109 склопакетів. . Половина вже готова і днями фахівці мають приступити до заміни вікон. 

У Красногорівці у комунальних будинках за бюджетні кошти капітально відремонтують ще й під’їзди. 

Наші співрозмовники зазначають, що суттєву допомогу у відновленні осель жителям прифронтових сіл надають міжнародні гуманітарні організації.  Як повідомив голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Кириленко, 185 домогосподарств цьогоріч отримають допомогу від ООН у відновленні пошкоджених будинків в рамках програми «Житло», яку реалізує Норвезька рада у справах біженців. Попередньо планувалося, що нинішнього року організація допоможе відремонтувати триста будинків, але пандемія внесла корективи.

Лілія АНДРУСИК/Громада Схід №10(19) 2020