Громада Схід
Колл-центр, Марiуполь:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
Колл-центр, Краматорськ:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
29.09.2021
Фото авторки

18-19 вересня у Маріуполі вчетверте відбувся фестиваль фермерів Сходу Local Farmer Fest. Ескарго та панір, мед з кизилом та крафтовий шоколад – понад 60 фермерів пригощали смаколиками власного виробництва просто на вулиці.

Свої фермерські продукти представляли на фестивалі переважно виробники з Донецької, Луганської та Запорізької областей, але були й учасники з Дніпра та Харкова. Дехто з фермерів приїхав вперше, для інших такі заходи стали традиційними.

Участь у фестивалі взяли виробники сиру, ковбас, меду, солодощів, напоїв, соусів, джемів, морепродуктів. Усю продукцію можна було скуштувати та розпитати про неї.

Впродовж двох днів захід відвідали понад 50 тисяч містян та гостей міста. І це свідчить про надзвичайно високий інтерес до крафтової продукції та її виробників. Тут не було дешевих товарів, але до багатьох фермерів стояли черги – скуштувати, придбати, а то й власноруч приготувати смаколик під час майстер-класу. 

Найбільший вибір на фестивалі був у сироварів. При цьому фермери не вважали себе конкурентами, а дружньо спілкувалися та обмінювалися рецептами. Крім традиційних були й авторські, можна було скуштувати і сири, зварені за рецептами європейських ченців. Сири покупці обирали на різний смак та гаманець – від 200 до 800 гривень за кілограм.

 Вікторія Шемякова з Великоновосілківського району Донецької області на фестиваль такого рівня приїхала вперше, тож хвилювалася, чи сподобається гостям її продукція. Свої сири жінка продавала переважно селянам та онлайн, а тут і містяни оцінили – у перший же день фестивалю маріупольці скупили геть усе, що привезла пані Вікторія.

– Я живу у селі Нескучне, тому і сир в мене нескучний, – каже фермерка. – Мені завжди було цікаво приготувати твердий сир або моцарелу у домашніх умовах. Першим зварила качоту, потім сулугуні, згодом пішли сири з пліснявою, козині та інші. На фестиваль я приїхала за новими клієнтами, тож дуже сподіваюся, що після заходу буду отримувати більше замовлень через соціальні мережі. 

Фермери з Луганщини привезли мед та продукти з нього. Цьогоріч мед коштував від 30 до 900 гривень. Мед з акації, чорноклена, буркуну, соняшника, гречки у банках від 30 мілілітрів до 3 літрів – усе бджолярі давали скуштувати під оповідання про свої пасіки та любов до бджіл. 

Новинкою на фестивалі став крем-мед з кизилом. Його виготовляє фермерка Наталія Губарєва із Запорізької області. Торік на такому ж фестивалі у Бердянську вона познайомилася з тими, хто вирощує кизил і домовилася про співпрацю. 

Запахами на фестивалі вабили м’ясні смаколики. «Донецький куркуль» з Іванопілля Сергій Свириденко смажив на мангалі шашлик зі свинини та ягнятини. Його родина продавала ковбаси, тушонку та козячі сири, за якими теж вишикувалася черга. 

Також відвідувачі могли спробувати фаршированих равликів – ескарго. Цю французьку страву презентували два виробники із Запорізької області. 

– Під час карантину ми зробили ставку на розвиток та популяризацію равликів в Україні і не прогадали. На фестивалі ми продаємо ескарго, паштет та слойки з равликів. Шість фаршированих равликів різних смаків коштують 150 гривень. Багато людей смакують ними вперше, їм подобається. Так ми урізноманітнюємо смаки жителів Сходу, змінюємо певні стереотипи, – вважає фермер Олексій Сорокін.

Розмаїття нових смаків равликами не обмежувалося. Відвідувачі дегустували та варили індійський панір у домашніх умовах, дізнавалися секрети виготовлення крафтового шоколаду та пастили без цукру. 

Під смаколики виноробня Ігоря Заїки з Дніпра пропонувала біле, рожеве та червоне вино. Пляшка сухого червоного коштувала від 150 гривень. Ігор розповів, що спочатку вирощував виноград лише для себе, але ця справа так захопила його, що поступово стала бізнесом. І зараз він виробляє понад одну тонну вина за сезон. 

– Спочатку вирощував різні сорти просто щоб їсти, пригощати родичів, – згадує пан Ігор. –– За кілька років спробував зробити перше вино, вийшло 150 літрів. Друзі оцінили, з того часу я і роблю вино. Став вивчати літературу, збільшив об’єми виробництва, поїздив до фахівців в Україні і зрештою збудував власну виноробню. 

Усі фермери, з якими я на фестивалі спілкувалася, охоче розповідали про себе. У кожного з них горіли очі, і відчутно було, що у свою продукцію вони вкладають не лише час, сили та гроші, а й душу. 

– Я купила вина, смачного сиру та меду з акації, вперше скуштувала равликів та лавандовий лимонад, – ділиться враженнями маріупольчанка Олена. – Усе дуже смачне, таких продуктів немає у магазинах. У деяких фермерів я взяла візитки і планую замовляти їхню продукцію онлайн. Такий фестиваль – чудова можливість побачити людей, які вкладають багато праці та енергії у розвиток своєї справи. Я бачу, що Схід України має талановитих крафтових виробників, що розвивається малий бізнес. Це надзвичайно тішить. 

Наступного року організатор фестивалю – Проєкт USAID «Економічна підтримка Східної України» – планує проведення фестивальних заходів не лише у Бердянську та Маріуполі, а й в інших міста Сходу. Адже готовність людей підтримати місцевих виробників і придбати їхню з любов’ю виготовлену продукцію сумнівів більше не викликає. 

Наталка СТЕПОВА/Громада Схід №17(50) 2021