Громада Схід
Колл-центр, Марiуполь:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
Колл-центр, Краматорськ:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
06.07.2022

Ігор ВИНОГРАДОВ – підприємець з Донеччини, який зараз працює у Дніпрі і щодня безоплатно постачає на прифронтові території до 500 піц власного виготовлення.

До лютого 2022 року Ігор мав чотири піцерії «Моко Піца» – дві у Маріуполі, ще дві у Покровську та Мирнограді. Заклади у Маріуполі він втратив безповоротно – усе устаткування згоріло через потрапляння снаряду. А обладнання з Покровська та Мирнограда у квітні перевіз до Дніпра. Там орендував виробниче приміщення з облаштованою кухнею. Підприємець каже, що йому пощастило, адже приміщення було вже відремонтованим, лише розставили піч для випікання піци, холодильник – і «з коліс» почали працювати.

І не просто працювати, а так щоб, допомагати людям. Бо Ігор – людина з досвідом соціального підприємництва. 2020 року, коли почалася епідемія коронавірусу, він безоплатно возив піцу лікарям станцій швидкої допомоги у Маріуполі та Покровську – віддячував медикам, які працювали без вихідних, рятуючи пацієнтів.

– Зараз надзвичайно багато людей, які через війну опинилися без роботи та житла. Щодня ми бачимо великі черги за гуманітарною допомогою – людям банально нема чого їсти. Усіх нагодувати, мабуть, не вдасться, але у скрутні часи ми завжди прагнули бути максимально корисними.

Зруйнована “Моко Піца” у Маріуполі

За можливість годувати людей Ігор дякує благодійній гуманітарній організації World Central Kitchen. Від друзів, які порадили туди звернутися, підприємець дізнався, що вона допомагає закладам харчування готувати їжу і координує роздачу тим, хто її потребує.

Ігор підписав з цим фондом угоду щодо виготовлення піци і вже за три перших тижні роботи його команда нагодувала щонайменше 25 тисяч людей – з розрахунку 1 піца на 4-5 людей, а таких піц було понад 6 тисяч.

Зараз «Моко» випікає до 500 піц щодня. Кому доставляти піцу, вирішує замовник – World Сentral Kitchen.

– Двічі на день ми їздимо на Донеччину, доставляємо замовлення. Люди вдячні, коли ми привозимо їм запашну піцу. А я радію, що завдяки цьому проєкту моя команда має роботу, працівники отримують заробітну плату і можуть прогодувати свої родини.

Підприємець щільно співпрацює з міською владою Покровська, Мирнограда, тож добре знає про потреби людей, які залишаються на Донеччині. Піцу отримують насамперед ті, хто ховається у підвалах від обстрілів, перебуває у притулках чи у лікарнях. Поза увагою не залишаються і прифронтові села, а нещодавно піцу адресно доставили родинам, які виховують дітей у будинках сімейного типу.

– Це не той формат, до якого ми звикли, але зараз ми можемо бути корисними людям саме такою роботою, тому робимо її.

Команда “Моко” у Дніпрі

До «великої» війни у піцеріях «Моко» готували тісто, яке «дозрівало» у холодильнику. Цю технологію  використовують і зараз – попри великі об’єми та необхідну швидкість виготовлення, продукція має зберегти фірмовий смак та якість.

А от асортимент, звісно, зменшився. Якщо раніше у піцеріях «Моко піца» пропонували понад 30 найменувань, тепер рецептура дещо спростилася.

– Через війну є певні проблеми з поставками продуктів, і ми не можемо робити багато різних варіантів піци, для яких потрібні різні сири, копченості, морепродукти. Тож аби щодня виконувати велике замовлення, наша команда розробила новий рецепт. Він доволі простий, але при цьому там збереглися усі базові інгредієнти – моцарелла, бекон, томати.

Продукти Ігор закуповує у супермаркетах Дніпра та у місцевих підприємців. Однак обмежуватися одним регіоном він не збирається. Натомість шукає приміщення у містах центральної України і мріє, щоб його «Моко піца» знову запрацювала як традиційний бізнес.

Дмитро СТЕПОВИЙ/Громада