Громада Схід
Колл-центр, Марiуполь:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
Колл-центр, Краматорськ:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
22.05.2021

 

Ганна ГЛАДКОВА з села Велика Чернігівка Щастинського району на Луганщині на 5 гектарах землі вирощує овочі і переробляє їх на соління під брендом «Пан Посол». 

«ДО» І «ПІСЛЯ»

За фахом Ганна Гладкова геодезистка, але ніколи у цій галузі не працювала. За мирних часів робила у Луганську у кондитерському цеху, пізніше у пекарні, а згодом стала завідувачкою відділу хлібобулочних виробів в одному із супермаркетів міста. 

— Я завжди прагнула до кращого і багато працювала над тим, щоб чогось досягнути. В кар’єрі все було добре, я працювала із задоволенням. Але війна розділила моє життя на «до» та «після». Родиною ми поїхали до Києва. Там я продовжила працювати у своїй сфері, та недовго.

Мати чоловіка Ганни була тяжко хвора, тож родина переїхала до села на Луганщині. Жінка згадує, що після життя у місті сільська буденність не приваблювала. Варіантів роботи було небагато, і вона не знала, чим зможе займатися далі. 

— Одного разу однокласник мого чоловіка Володимир Давидов запропонував допомогу із започаткуванням бізнесу. Він сам багато років займався підприємницькою діяльністю — обробкою землі, раніше вирощував цукровий буряк. У мирні часи на прилавках багатьох супермаркетів продавали саме його буряки. 

Ганна зацікавилася створенням нової справи. У підприємця була вільна земля, залишалося розробити проєкт, прописати всі деталі, розрахувати вкладення. Жінка із запалом розпочала опановувати бізнес-науку і наразі керує підприємством та працює над його розвитком. 

— Наша фішка в тому, що ми не скуповуємо овочі на засолювання, а власноруч вирощуємо городину з насіннячка, не використовуючи хімічних домішок. В обробці землі допомагає техніка. 

Ідея бізнесу на соліннях є прибутковою, адже нині в містах все менше людей роблять закупорки на зиму – це потребує багато часу, легше купити готове. І Ганні є що запропонувати: від огірків до цілої лінійки салатів по-корейськи. Найчастіше, до речі, замовляють квашені капусту та помідори.

РЕКЛАМА ДО КИЄВА ДОВЕДЕ

Зараз на підприємстві працює четверо людей, але цього року заплановано запуск переробного цеху, тож, можливо, робітників побільшає. Рецепти солінь Ганна як технолог виробництва використовує власні. Каже, що не має великих секретів, адже всі інгредієнти досить прості, головне правило – готувати з любов’ю. 

Продукцію зберігають у спеціальних холодильниках, які не дають солінням пропасти. Надлишки продукції або те, що не продали, передають до їдальні Станично-Луганської лікарні. Підприємниці приємно допомагати людям у такий спосіб, адже і їй свого часу допомогли.

— Дуже посприяла розвитку нашої справи нещодавня допомога проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України». Для нас розробили бренд, офіційний сайт, допомогли з рекламою і навчили, як просувати бренд через соцмережі. 

За словами жінки, після висвітлення бренду справи пішли краще, бо про нього дізналося більше людей. Нині Ганна разом із командою активно працює над розширенням бізнесу, якому вже рік.

— Раніше продавали свої соління на ринку у Сєвєродонецьку, а зараз просуваємо продажі через інтернет і нещодавно уклали договори з кількома магазинами. Тепер слідкуємо за продажами, аби розуміти, скільки продукції виготовляти. У червні нас запросили на виставку продукції до Києва, тож готуємося познайомити людей із своїми соліннями і там.

ЖІНКА НЕ МАЄ БОЯТИСЯ

За спостереженнями Ганни, у селах багато жінок жертвують своїм майбутнім, бо не займаються нічим, окрім свого будинку і догляду за дітьми. Сама ж вона поділяє погляди гендерної рівності. Каже, що всі без винятку мають однакові права і можуть працювати. 

— Мене не влаштовувало просто бути домогосподаркою і більше ніким. Ніколи до такого не прагнула і за різних життєвих обставин знаходила собі заняття. Навіть з дитиною на руках випікала вдома торти на замовлення, бо не хотіла сидіти на місці. Наступного року мені виповниться 50 років, і я відчуваю, що займаюся тим, що подобається, хоча пошуків було дуже багато, і кожна справа була мені близькою. Бажаю жінкам реалізовуватися і по-справжньому радіти життю, не боятися поєднувати кар’єру і сім’ю, незалежно від того, де ти живеш – у великому місті чи маленькому селищі.

Ганна Гладкова впевнена, що починати з чистого аркуша можна безліч разів. Навіть на лінії розмежування можна започаткувати власну справу, а на допомогу прийдуть близькі, знайомі та грантові програми, які відкривають перед початківцями нові можливості. Варто лише наважитися перегорнути стару сторінку життя та створити нову історію.

Лілія УДОДЕНКО/Громада Схід №9 (42) 2021