Громада Схід
Колл-центр, Марiуполь:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
Колл-центр, Краматорськ:
+380 (67) 792 25 28
+380 (50) 02 962 11
05.10.2020

Бутерброди з равликами, лавандове варення та шоколад із сіллю – фермери Сходу України влаштували смачне свято на Local Farmer Fest.

Впродовж 19-20 вересня у Маріуполі відбувався фестиваль фермерської продукції. Це був абсолютно новий формат заходу: міський проспект Миру на два дні перетворився на колоритний сільський ярмарок, до якого завітали понад 60 тисяч гостей. Хазяйнували 50 фермерів з сіл та селищ Донецької, Луганської, Запорізької, Дніпропетровської областей. 

Кожен фермер привіз своє фірмове: м’ясні делікатеси, сири, сушені фрукти та овочі (фріпси), домашнє вино та настоянки, солодощі, мед. Навіть у гурманів розбігалися очі. Тут можна було не лише скуштувати та придбати смаколики, а й познайомитися з власниками ферм, які охоче розповідали про себе та свій бізнес. 

Королем фестивалю став мед – яскравого золотистого кольору, він мигтів у променях осіннього сонця, нагадуючи про літо. Більшість фермерів-бджолярів приїхали з Луганщини, відвідувачам ярмарку вони пропонували сотовий мед, мед з горішками, прополіс, настоянки і навіть медове мило. Сергій Ніпрун має пасіку у селі Узлісся Біловодського району Луганщини. На його ділянці кілька років орендував землю інший бджоляр, Сергій довго придивлявся до нього, а потім і собі купив п’ять вуликів. За п’ять років пасіка зросла до ста вуликів.

– У селі немає роботи, а пасіка дає можливість заробити, – вважає Сергій. – Я вдячний бджолам, люблю цю справу. Також маю власну майстерню, де роблю з дерева діжки та інші сувеніри до меду. У мене душа до бджіл лежить. Цьогоріч немає меду з акацій, липи, а гречаний добрий, його охоче люди беруть. 

Родина Мостових у селі Новотроїцькому неподалік Маріуполя чотири роки тому заснувала фермерське господарство «Особливий продукт». 

– Ми почали розводити равликів. Це новий продукт, незвичний поки для нас, тож від початку ми запаслися терпінням, бо розуміли, що доведеться багато розповідати про страви з равликів, – каже Марина Мостова. Кілька років вона працювала у Канаді, звідти і привезла ідею оригінального бізнесу. – Такий фестиваль для нас – чудова нагода познайомити українців з нашим продуктом, запросити на свою ферму. Два роки тому ми посадили ще й лаванду, тож у червні проводимо на полі екскурсії та фотосесії. Наразі пропонуємо лавандове варення та лимонад. 

 

Паштет та філе равликів розійшлися вже у перший день фестивалю, тож на другий день фермери вирішили просто неба готувати бутерброди з равликами. Обсмажені з цибулею на вершковому маслі, вони заманювали гостей чудовим ароматом.

Неподалік вабили інші запахи – м’ясні делікатеси від фермера з Іванопілля Сергія Свириденка. Його козачий чуб та вуса – вже візитівка, авторський знак. Переселенець, учасник АТО, чотири роки тому він заснував у селі власне господарство «Козацьке подвір’я» – виготовляє сири, ковбаси, копченості з м’яса. Усе це можна було скуштувати на дегустації, поки Сергій розповідав, як своїм козам він вмикає повстанські пісні, аби краще доїлися. За м’ясом цапа, яке фермер смажив на відкритому вогні, вишукувалася неабияка черга з відвідувачів фесту. 

– Усе даю скуштувати, оцінити, бо смаки у людей різні. Хочу, щоб люди купували якісний продукт. Він дорожчий за той, що у магазині, але натуральне не буває дешевим. Щасливий, що тут багато фермерів. Вважаю, що треба розвивати в Україні малі виробництва, адже тільки так може вижити село, – говорить Свириденко. 

 

Фестиваль було організовано за участю проєкту USAID «Економічна підтримка Східної України» і сервісу доставки фермерських продуктів Reven Lavka (Запорізька область). Організатори кажуть, що досягли мети – популяризувати фермерів та їхню продукцію, допомогти їм налагодити контакти зі споживачами, аби збільшити у подальшому обсяг замовлень онлайн. І фермерам цікаво поширити ринок збуту, і людям смачно.

Наталя ДОНЕЦЬКА/Громада Схід №18(27) 2020